logo  
 
 
   
 
  Uporabnik
  Geslo
  Zapomni si geslo
 
ZAČNITE TUKAJ
Naslovnica
Predstavitev
Pravila in zakoni
Novice
EU kotiček
Zadružništvo
Koristne povezave
 
 
 

 
     
   
     
     
 
 
     
   
     
   
     
   
     
Izjava ob svetovnem dnevu okolja Natisni

Zadružna zveza Slovenija se ob svetovnem dnevu okolja, ki poteka 5. junija 2017, pridružuje razmišljanjem in pozivom k pozitivni okoljski akciji in krepitvi ter spodbujanju zavedanja o pomenu skrbi za okolje. Kot poudarja tema svetovnega dneva okolja, ima vsak posameznik pravico do čistega zraka, čiste vode in življenja v biološko raznovrstnem okolju. Ob tem Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije dodaja: "Poleg skrbi za čisti zrak in vodo, posamezniki prispevamo k varovanju okolja in skrbimo za svoje zdravje tudi, če uživamo domačo hrano iz lokalnega okolja, ki ni prepotovala stotine kilometrov in je bila pobrana v času optimalne zrelosti. Slovenski kmetje in slovenske zadruge imamo ključno vlogo pri pridelavi lokalno pridelane hrane, saj se preko zadrug odkupi 80 odstotkov tržne pridelave hrane s kmetij." Letošnja tema svetovnega dneva okolja je »Povezovanje ljudi z naravo« in spodbuja ljudi, da gredo v naravo, cenijo njeno lepoto in pomembnost, ter skrbijo za zaščito planeta Zemlje.

Ko govorimo o okolju ne smemo pozabiti na njegov pomen za kmetijstvo, pridelavo hrane in samooskrbo. Milijarde ljudi na podeželju po vsem svetu preživljajo v svoj delovni dan »povezan z naravo«, saj je njihovo delo odvisno od oskrbe z vodami in rodovitno zemljo. Kmetje so med prvimi, ki znajo ceniti svojo odvisnost od zemlje, in prvi, ki trpijo zaradi ogroženih ekosistemov, bodisi onesnaževanja, podnebnih sprememb ali njihovega prekomernega izkoriščanja. "Pomembno se je zavedati soodvisnosti pridelave hrane od okolja, zato moramo trajnostno skrbeti za okolje, da ga ohranimo za prihodnje generacije," je povedal Vrisk.

V Sloveniji imamo v uporabi več kot 470 tisoč hektarjev kmetijskih zemljišč, ki so namenjena pridelavi. Večina kmetijskih površin leži na območjih z omejenimi dejavniki za pridelavo, pomemben del Slovenije kar 60 odstotkov pa prekriva gozd. "Z nakupom lokalne hrane posameznik prispeva k varovanju okolja, saj lokalno pridelana hrana ne prepotuje tisoče kilometrov, da prispe do potrošnika, ampak s kratkimi transportnimi potmi skrbi za nizek ogljični odtis in s tem pomembno varuje okolje. Prav tako kmetijska pridelava z okolju prijaznimi načini kmetovanja, kot sta ekološka ali integrirana pridelava, pomembno zmanjšuje vnos škodljivih snovi v okolje. Kmetijska pridelava tako ohranja habitate in okolje, ter prispeva k obdelanemu in poseljenemu podeželju," je dodal Vrisk. Pomembno je, da se zavedamo pomena varovanja zraka, vode in tal, ki so ključni za kakovostno kmetijsko pridelavo in prihodnost generacij.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
   
 
 
   
 
 
   
 
   
 
   
 
free hit counters