Uspešno zaključen sejem AGRA 2011 Natisni
V Gornji Radgoni se je uspešno zaključil 49. mednarodni kmetijsko živilski sejem AGRA, ki je potekal od 20. avgusta do 25. avgusta 2011. Na sejmu AGRA je bil podpisan Kodeks dobrih poslovnih praks med deležniki v agroživilski verigi, ki naj bi izboljšal poslovno sodelovanje, krepil partnerstvo in povečal konkurenčnost agroživilske verige v Republiki Sloveniji na načelih tržnih zakonitosti, kar bo v korist potrošnika. Kodeks so podpisali Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, Ciril Smrkolj, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, Anka Miklavič Lipušček, predsednica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, mag. Mariča Lah, predsednica Trgovinske zbornice Slovenije, in Štefan Pavlinjek, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Podpisa sta se udeležila poleg podpisnikov tudi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, in mag. Mitja Gaspari, minister za gospodarstvo.
Sklenjeni žitni dogovor, ki je bil podpisan decembra lani je pripomogel, da je doma ostalo dvakrat več pšenice kot leto prej. Kako so posamezni udeleženci zadovoljni, so spregovorili na okrogli mizi o žitni verigi z naslovom »Prva žetev po podpisu dogovora o boljšem delovanju žitne verige« na sejmu AGRA, ki jo je pripravila Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij.

Na razstavnem prostoru Zadružne zveze Slovenije so se predstavile številne slovenske zadruge s svojimi aktivnostmi. Na dan zadružnikov so se predstavile nagrajene zadruge Kmetijska zadruga Sloga Kranj, Kmetijska zadruga Trebnje, ZKZ Mozirje, ki praznujejo 50 let delovanja.

Osrednji zadružni dogodek Dneva slovenskih zadružnikov je bila svečana podelitev priznanj zaslužnim zadružnikom in zadružnicam. Podelili smo 18 letnih priznanj za prispevek k razvoju zadružništva, dve priznanji za trajen doprinos k razvoju zadružništva in tri priznanja zadrugam ob njihovih jubilejih. Zbrane so nagovorili poleg Petra Vriska, predsednika Zadružne zveze Slovenije, še mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta RS, mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Sonja Anadolli, predsednica uprave DBS.

Na sejmu so se zvrstila srečanja s številnimi uglednimi gosti. Razstavni prostor so obiskali mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta RS, mag. Dejan Židan, kmetijski minister, mag. Mitja Gaspari, minister za gospodarstvo. Sestali smo se z Ljupčem Dimovskim makedonskim ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno upravljanje Makedonije in Tarzanom Miloševićem, ministrom za gozdarstvo in vodno gospodarstvo Republike Črne Gore, se srečali s predsedniki Zadružnih zvez Srbije, Vojvodine in Hrvaške in številnim drugimi pomembnimi predstavniki gospodarskega in političnega življenja. Na dan otvoritve je zadružni razstavni prostor obiskal tudi dr. Danilo Türk, predsednik Republike Slovenije.