Državni svet za enakovreden položaj zadrug v protikriznih ukrepih Natisni

Državni svet je na seji, ki je potekala v četrtek, 2. aprila 2009 sprejel odložilni veto na Zakon o jamstveni shemi Republike Slovenije. Postopek za odločanje o odložilnem vetu je kot predsednik Interesne skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev v Državnem svetu sprožil Peter Vrisk, državni svetnik in predsednik Zadružne zveze Slovenije.
Zakon o jamstveni shemi Republike Slovenije ureja državna jamstva bankam, kot so opredeljene v zakonu, ki ureja bančništvo za zadolževanje kreditojemalcev - gospodarskih subjektov. Zakon opredeljuje gospodarske subjekte kot osebe, organizirane v statusni obliki po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, s sedežem v Republiki Sloveniji. Zadruge kot gospodarski subjekti niso urejene v Zakonu o gospodarskih družbah, temveč v Zakonu o zadrugah kot posebnem zakonu, ki zadrug ne opredeljuje kot gospodarske družbe. Navedena določba v sprejetem zakonu pomeni, da so posojila zadrugam iz jamstvene sheme izključena.
Zadruge poslujejo na trgu pod enakimi pogoji kot gospodarske družbe, praktično v vseh dejavnostih, od kmetijstva, predelave do trgovine in drugih storitvenih dejavnosti. Posledice finančne in gospodarske krize prizadevajo zadruge enako kot druge gospodarske subjekte. Vključitev zadrug v ukrep bi zagotavljala zadrugam enake možnosti pri opravljanju njihovih dejavnosti in s tem tudi večjo učinkovitost porabe javnih sredstev. Enakopravno upoštevanje zadrug prispeva tudi k uresničevanju javnih interesov za neovirano konkurenco in smotrno uporabo proračunskih sredstev, kar ne more biti zagotovljeno, če je en del gospodarskih subjektov, čeprav manjšinski, iz protikriznih ukrepov izključen.