Žetev pšenice je končana Natisni

V minulem tednu se je v Sloveniji v glavnem zaključila žetev pšenice, zato se je v sredo, 25. julija 2007 v Gornji Radgoni sestala pogajalska skupina pridelovalcev žita, ki jo sestavljajo predstavniki Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Sindikata kmetov Slovenije. Pogajalska skupina priporoča, odkupno ceno krušne pšenice, ki naj ne bo nižja od 180 evrov za tono. Za stroške prevzema in analiz se cena krušne pšenice poveča. Pridelovalcem, ki imajo možnosti skladiščenja pšenice pa priporočajo, da počakajo s prodajo pšenice, ker cena na svetovnem trgu še vedno narašča. Pšenica poboljševalka dosega dodatek na ceno 10 evrov za tono, medtem ko je cena krmne pšenice za 10 evrov nižja.

Pogajalska skupina je prepričana, da višje odkupne cene pšenice ne smejo vplivati na podražitev kruha in pekovskih izdelkov za potrošnika. Pozivajo k ureditvi cenovnih razmerij med trgovino in žitno predelovalno industrijo. Žitno predelovalni industriji pogajalska skupina pridelovalcev predlaga, da se pred jesensko setvijo pšenice s pridelovalci dogovori o razmerju odkupnih cen med krmno in krušno pšenico, kot je predlagala pogajalska skupina pridelovalcev že v preteklem letu. To je eden od pogojev, da se bodo kmetje odločili za sklepanje pogodb z žitno predelovalno industrijo za pridelavo krušnih žit v Sloveniji ob letošnji jesenski setvi.