04. EU KOTIČEK
Uradni listi Evropske unije

Delovna skupina za vino pri COPA COGECA Natisni

Bruselj, 10. - 11. julij 2007
Osrednja vsebina tokratnega zasedanja je bila reforma skupne tržne ureditve za vino. Udeleženci so razpravljali o predlogu reforme in predstavili mnenja posameznih držav. Pripravili so izjavo na zakonodajni predlog uredbe o ureditvi trga z vino, s katerim želijo kmetijske ministre držav članic unije prepričati v radikalno spremembo predloga reforme. Člani delovne skupine za vino pričakujejo močno prilagoditev pri liberalizaciji saditvenih pravic in označevanju namiznega vina, pomanjkanju inštrumentov za modernizacijo sektorja (potrebe za spodbujanje investicij, predvsem pri proizvajalcih in njihovih zadrugah), pomanjkanju inštrumentov za upravljanje letne fluktuacije in proizvodnje in s tem povezanimi ukrepi na trgu, kot so uničenje proizvodov z destilacijo in pomanjkanjem prehodnega obdobja med sedanjo in prihodnjo skupno tržno ureditvijo. Pogrešajo agresivno promocijo na notranjem trgu ter ugotavljajo tveganja pri slabitvi zaščite geografskih označb porekla in zmanjšanju izvirnosti pri definiciji vina. Kolikor Komisija priporočil ne bo upoštevala, so prepričani, da se bo položaj vinskega sektorja bistveno poslabšal.