logo  
 
 
   
 
  Uporabnik
  Geslo
  Zapomni si geslo
 
 
 
 

 
 

 
     
   
     
     
 
 
     
   
     
   
     
   
     
Novice
74 let ČZD Kmečki glas in izid nove knjige Skrivnosti dobrega vina Natisni

ČZD Kmečki glas je 1. junija 2017 v Cerkljah na Gorenjskem organiziral dogodek ob praznovanju 74 letnice delovanja podjetja in izidu nove knjige Skrivnosti dobrega vina avtorice Tatjane Košmerl. Številni udeleženci, med njimi tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, so skupaj odkrivali skrivnosti pridelave vrhunskega vina in spoznali vsebino knjige skozi oči avtorice. Peter Vrisk je v nagovoru čestital za izid nove knjige, ki bo popestrila slovenski prostor z novimi znanji o vinu ter poudaril pomen delovanja časopisa za slovensko kmetijstvo in podeželje. Ob praznovanju je pohvalil sodelavke in sodelavce družbe ČZD Kmečki glas za njihovo uspešno delo.

 
Mleko preživlja številne slovenske kmetije Natisni

Vsako leto že 17. let 1. junija obeležujemo svetovni dan mleka, ki ga je razglasila Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo FAO leta 2001. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije ob svetovnem dnevu mleka poudarja: "Govedoreja, zlasti prireja mleka, je najpomembnejša dejavnost slovenskega kmetijstva. Slovenija letno priredi 600 milijonov litrov mleka, katerega odkup v več kot 90 % poteka preko zadrug. S tržno prirejo mleka se ukvarja preko 6.000 kmetij in večina pridelave mleka poteka na območjih z omejenimi dejavniki za pridelavo, ki so primerna le za živinorejo. S tem kmetje ohranjamo poseljeno in obdelano podeželje in zagotavljamo delovna mesta na podeželju. Mleko preživlja številne slovenske kmetije, z mlekom se začne življenje, zato je mleko zelo pomembno živilo pri razvoju otrok in mladostnikov, saj vsebuje številne hranilne snovi, kot so visoko vredne beljakovine, laktoza, maščoba, vitamini in minerali."

 
Evropski teden trajnostnega razvoja Natisni

V torek, 30. maja se je začel Evropski teden trajnostnega razvoja, ki bo trajal do 5. junija 2017. Gre za evropsko iniciativo, katere namen je organizacija aktivnosti za ozaveščanje o trajnostnem razvoju, v povezavi z Agendo 2030 in 17 cilji trajnostnega razvoja. Agenda 2030, ki je bila sprejeta na Vrhu OZN o trajnostnem razvoju 25. septembra 2015, povezuje tri dimenzije trajnostnega razvoja - ekonomsko, socialno in okoljsko - in jih prepleta skozi 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki jih bo potrebno uresničiti do leta 2030. Ob Evropskemu tednu trajnostnega razvoja je Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije povedal:»Eden od pomembnih ciljev trajnostnega razvoja je zagotoviti prehransko varnost prebivalstva in spodbujati trajnostni način kmetovanja. Slovenski kmetje in zadruge pomembno prispevamo k pridelavi lokalne hrane, saj se preko zadrug odkupi 80 odstotkov tržno pridelane hrane. Pomembno je ohraniti gensko raznovrstnost semen kulturnih rastlin, domačih, avtohtonih in udomačenih sort, ki so temelj prehranske varnosti vsake države. Semenarna Ljubljana, podjetje s 111 letno tradicijo skrbi za ohranjanje avtohtonih in udomačenih sort rastlin, saj se zaveda, da brez lastnega semena ne moremo pridelati lokalne hrane.«

 
100 let Majniške deklaracije in otvoritev spominske sobe Antona Korošca Natisni

Pri Svetem Juriju ob Ščavnici je 27. in 28. maja 2017 potekalo več prireditev ob proslavitvi 100 - letnice Majniške deklaracije in ohranjanju spomina na njenega soavtorja, duhovnika, urednika in politika dr. Antona Korošca. Slovesnosti ob 100 - letnici Majniške deklaracije so se udeležili številni gostje, med njimi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, mašo pa je daroval kardinal dr. Franc Rode. Slovesnosti se je udeležil tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, in se vpisal v spominsko knjigo ob otvoritvi spominske sobe rojstne hiše dr. Antona Korošca. V soboto je potekal znanstveni simpozij z naslovom "Anton Korošec in 100 let Majniške deklaracije", Republika Slovenija pa ob 100. obletnici Majniške deklaracije izdala zbirateljske kovance.

Preberite več...
 
Državni zbor sprejel spremembo Zakona o kmetijstvu Natisni

Državni zbor Republike Slovenije je 24. maja 2017 sprejel spremembo Zakona o kmetijstvu. Z vidika Zadružne zveze Slovenije so posebej pomembne določbe o organizacijah in skupinah proizvajalcev, ki opredeljujejo vzpostavitev in priznanje organizacij proizvajalcev, njihovih združenj, skupin proizvajalcev za skupno trženje in skupin proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je ob tem poudaril: "Pričakujemo, da bodo podzakonski predpisi z določitvijo podrobnejših pogojev omogočili tudi že delujočim kmetijskim in gozdarskim zadrugam, da pridobijo status priznane organizacije proizvajalcev, združenja organizacij proizvajalcev oziroma skupine proizvajalcev za skupno trženje ali za izvajanje shem kakovosti ter s tem povezane spodbude, predvidene v predpisih EU in Programu razvoja podeželja."

Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 46 - 50 od 92
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
   
 
 
   
 
 
   
 
   
 
   
 
free hit counters