V soboto se je v Gornji Radgoni odprl jubilejni šestdeseti kmetijski sejem Agra. Otvoritve sejma se je s ključnimi predstavniki gospodarskih in kmetijskih ustanov udeležil tudi Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ki je predvesm poudaril da je povezovanje v kmetijstvu vedno nujno za bolj učinkovit nastop na trgu.


Popoldansko dogajanje na sejmu je popestrila tudi Zadružna zveza Slovenije z otvoritvijo razstave Zadruge ščitijo prebivalstvo na deželi v hali A . Razstavo smo ob obeležitvi 150 let od ustanovitve prve Hranilno kreditne zadruge v Ljutomeru in 50 let (1972) od ponovne ustanovitve ZZS .zasnovali v sodelovanju z zgodovinarjem prof. dr. Žarkom Lazarevićem ter umetniško vodjo Mojco Hruševar Rakušček.

Namen razstave je splošno in strokovno javnost poučiti o pomenu zadružništva za slovensko kmetijstvo, širše gospodarstvo skozi zgodovino in tudi v prihodnje. Razstava pa bo obiskovalcem sejma na ogled vse dni sejma, tudi z organiziranimi vodenimi ogledi.

V zgodovino zadružništva smo želeli popeljati celotno Slovenijo. Zato smo jo zasnovali kot mobilno; razstava se bo do konca leta ter prihodnje leto selila po Sloveniji po različnih institucijah, ki delujejo na področju kmetijstva, tudi na izobraževalnih ustanovah, usmerjenih v področje kmetijstva, ob obletnici ustanovitve prve hranilno-kreditne zadruge v Ljutomeru, ki jo obhajamo septembra, bo na ogled tudi v Državnem svetu.

Na začetku otvoritve nas je pozdravila pesem Dramilo, poezija Valentina Vodnika. Odlični glasbeniki skupine Čedahuči so jo uglasbili in ji dodali refrene ter podnaslov »Zbudi me«, zadružniki pa smo se z njo poistovetili, kot je poudarila Alenka Marjetič Žnider, saj vsi v sebi nosimo enako pomembo sporočilo o bistvu slovenskega kmeta in kmetijstva.

Borut Florjančič, predsednik ZZS, je v uvodnem govoru pozdravil obiskovalce sejma, razstavnega prostora Zadružne zveze Slovenije in povabil vse, tudi razstavljavce k ogledu razstave. Svoj govor je zaključil s ključnim poudarkom, ki ga sporoča razstava.


Zgodovina dokazuje, slovensko zadružništvo je zgodba o uspehu. Sistem, ki je preživel 150 let vzponov in tudi padcev, 150 let gospodarskih kriz, vojnih in povojnih obdobij, izzivov, ki so se marsikomu zdeli nepremagljivi. Pa jih je vse uspešno premagal. Verjamem, da je to zato, ker ga vodijo prave vrednote: solidarnost, povezovanje, pomoč, sodelovanje. Spoštovanje narave, spoštovanje sočloveka, spoštovanje surovine, ki jo ustvari. Spoštovanje do posla. Zadružništvo krepi pogajalski položaj slovenskih družinskih kmetij v verigi oskrbe s hrano ter s tem trajnostni razvoj slovenskega kmetijstva in podeželja.
Borut Florjančič

Zbrane je nagovoril tudi Darij Krajčič, državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je podal vpogled ministrstva na razstavo ter povezal uspešno in bogato zgodovino zadružništva z izzivi, ki nas vse povezane v kmetijski panogi čakajo v prihodnosti, predvsem zaradi vse bolj perečih posledic podnebnih sprememb.

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, je poudaril pomemben doprinos razstave k letošnjemu, prav tako jubilejnemu šestdesetemu sejmu AGRA in poudaril dolgoletno povezanost slovenskega zadružništva in sejma.

Ob tem je predsednika ZZS Boruta Florjančiča kot zahvalo za dolgoletno uspešno partnersko sodelovanje ZZS in Pomurskega sejma odlikoval s simbolno plaketo sejalca, ki je simbol dolgoletne tradicije Pomurskega sejma in povezanosti.

Za konec otvoritve je svoje misli podal še prof. dr. Žarko Lazarević, zgodovinar in avtor razstave, ki je na kratko, a izjemno zanimivo izpostavil pomembne in prelomnice na časovnici te 150 letne zgodovine zadružništva na Slovenskem.


Za osrednji motiv razstave, naše jubilejne komunikacije in tudi razstavnega prostora na sejmu Agra smo izbrali doužnjek ali žetveni venec iz Prekmurja, ki poudarja pomen povezovanja v kmetijstvu, trajnostni vidik kmetovanja, ki ga kmet spoštuje že od nekdaj.

Preberite tudi