Počasi se približujemo tretjemu petku v novembru (19. november 2021), ko bomo obeležili dan slovenske hrane in ga pod sloganom: »Zajtrk s sadjem – super dan!« v osnovnih šolah ter vrtcih proslavili s projektom Tradicionalni slovenski zajtrk.

Projekt, nastal na pobudo slovenskih čebelarjev, je v 11 letih prerasel v praznik slovenske hrane in naši najmlajši v vrtcih in osnovnih šolah prevzemajo vlogo njenih ambasadorjev. Zavedanje, da hrana ne zraste v trgovini, podkrepljeno z razmislekom o trajnostni in zdravi izbiri živil za prehrano prenašajo v domove do svojih skrbnikov. Prve generacije mladih odraslih, ki so v vseh teh letih soustvarjale projekt, pa že prenašajo zavedanje tudi na naslednje generacije. Projekt je tako in prav zato izrazito medgeneracijski, množilen in dolgoročen.

Letošnje leto je posebno, saj je Slovenija tudi Evropska gastronomska regija, generalna skupščina Združenih narodov pa je 2021 proglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave. Želimo še posebej poudariti, da sporočilnost dneva slovenske hrane presega zgolj simboliko Tradicionalnega slovenskega zajtrka in izpostaviti pomembnost spodbujanja trajnostnih ter zdravih izbir živil od rojstva naprej.

Veseli nas, da je organizacija osrednje novinarske konference, s katero napovedujemo dogodek, zaupana Zadružni zvezi Slovenije. Novinarska konferenca, na kateri bodo sodelovala vodstva pristojnih ministrstev ter kmetijskih in živilskih organizacij, bo potekala v torek, 16. novembra 2021 v online obliki.

Naj dan slovenske hrane postane prav vsak dan!

Plakat TSZ 2021 A3 PRINT

Oglejte si tudi

jun.
09
2022

Kongres Zadružne zveze Slovenije 2022

Letošnje leto je za slovensko zadružništvo izjemnega pomena. Obeležujemo 150-letnico organiziranega zadružništva na Slovenskem ter 50. obletnico ponovne ustanovitve Zadružne zveze Slovenije. Zato v jubilejnem letu pri Zadružni zvezi Slovenije pripravljamo vrsto dogodkov, glavno obeležje pa se bo zgodilo na vsakoletnem Kongresu Zadružne zveze Slovenije. Počaščeni smo, da letošnji kongres poteka pod častnim pokroviteljstvom g. Boruta Pahorja, predsednika Republike Slovenije. Vabljeni, da se nam pridružite na slavnostni akademiji Kongresa Zadružne zveze Slovenije, ki bo potekala 9. junija 2022 v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, s pričetkom ob 10. uri.

Preberi več