logo  
 
 
   
 
  Uporabnik
  Geslo
  Zapomni si geslo
 
ZAČNITE TUKAJ
Naslovnica
Predstavitev
Pravila in zakoni
Novice
EU kotiček
Zadružništvo
Koristne povezave
 
 
 

 
     
   
     
     
 
 
     
   
     
   
     
Evropski teden trajnostnega razvoja

V torek, 30. maja se je začel Evropski teden trajnostnega razvoja, ki bo trajal do 5. junija 2017. Gre za evropsko iniciativo, katere namen je organizacija aktivnosti za ozaveščanje o trajnostnem razvoju, v povezavi z Agendo 2030 in 17 cilji trajnostnega razvoja. Agenda 2030, ki je bila sprejeta na Vrhu OZN o trajnostnem razvoju 25. septembra 2015, povezuje tri dimenzije trajnostnega razvoja - ekonomsko, socialno in okoljsko - in jih prepleta skozi 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki jih bo potrebno uresničiti do leta 2030. Ob Evropskemu tednu trajnostnega razvoja je Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije povedal:»Eden od pomembnih ciljev trajnostnega razvoja je zagotoviti prehransko varnost prebivalstva in spodbujati trajnostni način kmetovanja. Slovenski kmetje in zadruge pomembno prispevamo k pridelavi lokalne hrane, saj se preko zadrug odkupi 80 odstotkov tržno pridelane hrane. Pomembno je ohraniti gensko raznovrstnost semen kulturnih rastlin, domačih, avtohtonih in udomačenih sort, ki so temelj prehranske varnosti vsake države. Semenarna Ljubljana, podjetje s 111 letno tradicijo skrbi za ohranjanje avtohtonih in udomačenih sort rastlin, saj se zaveda, da brez lastnega semena ne moremo pridelati lokalne hrane.«

 
100 let Majniške deklaracije in otvoritev spominske sobe Antona Korošca

Pri Svetem Juriju ob Ščavnici je 27. in 28. maja 2017 potekalo več prireditev ob proslavitvi 100 - letnice Majniške deklaracije in ohranjanju spomina na njenega soavtorja, duhovnika, urednika in politika dr. Antona Korošca. Slovesnosti ob 100 - letnici Majniške deklaracije so se udeležili številni gostje, med njimi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, mašo pa je daroval kardinal dr. Franc Rode. Slovesnosti se je udeležil tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, in se vpisal v spominsko knjigo ob otvoritvi spominske sobe rojstne hiše dr. Antona Korošca. V soboto je potekal znanstveni simpozij z naslovom "Anton Korošec in 100 let Majniške deklaracije", Republika Slovenija pa ob 100. obletnici Majniške deklaracije izdala zbirateljske kovance.

Preberite več...
 
Državni zbor sprejel spremembo Zakona o kmetijstvu

Državni zbor Republike Slovenije je 24. maja 2017 sprejel spremembo Zakona o kmetijstvu. Z vidika Zadružne zveze Slovenije so posebej pomembne določbe o organizacijah in skupinah proizvajalcev, ki opredeljujejo vzpostavitev in priznanje organizacij proizvajalcev, njihovih združenj, skupin proizvajalcev za skupno trženje in skupin proizvajalcev za izvajanje shem kakovosti. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je ob tem poudaril: "Pričakujemo, da bodo podzakonski predpisi z določitvijo podrobnejših pogojev omogočili tudi že delujočim kmetijskim in gozdarskim zadrugam, da pridobijo status priznane organizacije proizvajalcev, združenja organizacij proizvajalcev oziroma skupine proizvajalcev za skupno trženje ali za izvajanje shem kakovosti ter s tem povezane spodbude, predvidene v predpisih EU in Programu razvoja podeželja."

Preberite več...
 
Dobrote slovenskih kmetij Ptuj 2017

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, se je udeležil otvoritve 28. državne razstave Dobrote slovenskih kmetij Ptuj 2017, ki je potekala v petek v minoritskem samostanu na Ptuju. V nagovoru zbranim je poudaril: »Slovenija ima zelo pestro kulinarično ponudbo. Z nakupom kakovostne lokalno pridelane hrane zagotavljamo delovna mesta in ohranjamo podeželje poseljeno in obdelano. Zadružna zveza Slovenije in slovenske zadruge skupaj z Deželno banko Slovenije in Semenarno Ljubljana že vrsto let pomagamo pri organizaciji razstave, ki ponuja pester izbor nagrajenih dobrot s kmetij.« Razstava je bila odprta do nedelje, 21. maja 2017, spremljal pa jo zanimiv strokovni program, predstavitve in kulturni program.

Preberite več...
 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 33 - 36 od 76
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
   
 
 
   
 
 
   
 
   
 
   
 
free hit counters