logo  
 
 
   
 
  Uporabnik
  Geslo
  Zapomni si geslo
 
ZAČNITE TUKAJ
Naslovnica
Predstavitev
Pravila in zakoni
Novice
EU kotiček
Zadružništvo
Koristne povezave
 
 
 

 
 

 
 

 
     
   
     
     
   
     
   
     
   
     
   
     
21. marec – Mednarodni dan gozdov, letos na temo »Gozdovi za trajnostna mesta«

21. marca vsako leto na pobudo generalne skupščine Združenih narodov obeležujemo mednarodni dan gozdov, dan posvečen promociji in ozaveščanju o pomenu trajnostne in skrbne rabe gozda, kot enega najpomembnejših naravnih bogastev. Skupna tema letošnjega mednarodnega dneva gozdov po vsem svetu je »Gozdovi za trajnostna mesta«. Slovenija je dežela gozdov, saj gozdovi pokrivajo 58,4 % naše domovine. Naši gozdovi in drevesa, ki marsikje segajo tudi globoko v urbana območja so pomemben del identitete naše zelene Slovenije. Mestni in primestni gozdovi prebivalcem mest nudijo številne pozitivne učinke, saj izboljšujejo lokalno mikroklimo, delujejo kot »zračni filter«, ki odstranjuje škodljiva onesnažila in delce iz zraka, zmanjšujejo onesnaženje s hrupom in ščitijo naše domove pred bližnjimi cestami in industrijskimi območji. Gozdovi v in ob urbanih območjih zadržujejo vodo in preprečujejo poplave. Ker skladiščijo ogljik, pomagajo blažiti učinke podnebnih sprememb. Prav tako pa so mesni in primestni gozdovi pomembni za številne rastlinske in živalske vrste, pomagajo ohranjati biotsko pestrost mest, pozitivno vplivajo na turizem in spodbujajo aktiven in zdrav življenjski slog in so zelo koristni za fizično in psihično zdravje in počutje prebivalcev. Številne pozitivne učinke mesnih in primestnih gozdov podrobneje predstavlja Zavod za gozdove Slovenije v svojem sporočilu ob letošnjem Mednarodnem dnevu gozdov. Ob tej priložnosti Zavod za gozdove Slovenije pripravlja tudi številne dogodke po vsej Sloveniji. Več na http://www.zgs.si/delovna_podrocja/delo_z_javnostmi/mednarodni_dan_gozdov_21_marec/index.html
 
Gradiva 45. Letnega posveta zadružnikov v Portorožu

»Kakšna bo prihodnost slovenskega kmetijstva in zadružništva po letu 2020« je bil naslov letošnjega 45. letnega posveta zadružnikov, ki je potekal 13. in 14. marca 2018 v Portorožu. Spodaj so vam na voljo vsa gradiva in prezentacije iz letošnjega posveta zadružnikov.

Prihodnost kmetijstva in pridelave hrane ter podeželja po letu 2020
ga. Branka Tome, namestnica vodje Oddelka za geografske označbe Generalnega direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja Evropske komisije

Prihodnost evropskega zadružništva po letu 2020
g. Paulo Gouveia, glavni svetovalec COPA COGECA za skupno kmetijsko politiko in zadružništvo
Gouveia prezentacija v angleškem jeziku
Gouveia prezentacija v slovenskem jeziku

Predstavitev zakonodaje in ukrepov kmetijske politike in PRP 2014 -2020
mag. Tanja Strniša, državna sekretarka, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS

Pogledi mladih na prihodnost kmetijstva po letu 2020
ga. Doris Letina, vodja skupine za mlade kmete in kmetijsko politiko Zveze slovenske podeželske mladine

Slovenski pogledi in dileme na prihodnjo skupno kmetijsko politiko po letu 2020
dr. Emil Erjavec, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

Stanje v slovenskem kmetijstvu in na kmetijskih trgih
ga. Marjeta Pintar, Kmetijski inštitut Slovenije

Kaj se obeta slovenski predelavi hrane po 2020
dr. Aleš Kuhar, Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani

Predstavitev zadruge Vinakras Sežana

Predstavitev zadruge Agraria Koper

Predstavitev zadruge KZ Perutninarjev Pivka

Predstavitev podjetja Pivka Perutninarstvo, d.d.

 
VABILO NA 45. LETNI POSVET ZADRUŽNIKOV

»KAKŠNA BO PRIHODNOST SLOVENSKEGA KMETIJSTVA IN ZADRUŽNIŠTVA PO 2020«

Portorož, Grand hotel Bernardin, 13. in 14. marec 2018

V Portorožu bo letos potekal petinštirideseti Letni posvet zadružnikov, ki ga pripravlja Zadružna zveza Slovenije. Letošnji posvet osrednjo pozornost namenja prihodnosti kmetijstva in zadružništva po letu 2020. Osvetljuje poglede na prihodnost slovenskega in evropskega kmetijstva in podeželja po letu 2020, nas seznanja s pogledi mladih o prihodnosti, posebno mesto namenja sodelovanju v prehranski verigi ter predstavlja aktualna dogajanja v kmetijstvu in agroživilstvu.

Naše vabilo velja zadružnikom, predsednikom in članom upravnih in nadzornih odborov ter direktorjem zadrug, predstavnikom slovenske živilskopredelovalne industrije, predstavnikom upravnih enot in občin, izobraževalnih organizacij, državnih organov, zbornic in institucij, našim prijateljem iz tujine in vsem, ki sta vam blizu slovensko kmetijstvo in podeželje.

Posvet odpira aktualne vsebine, pridružite se nam, predstavite svoje predloge in zamisli ter soustvarjajte našo skupno prihodnost.

Prijavnice in dodatna po­jasnila so na voljo v vaši za­drugi ali na Zadružni zvezi Slovenije, z.o.o., Miklošičeva 4, Ljubljana, pokličete nas lahko na telefon 01 24 41 360 ali nam pišete na e-naslov E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

Program 45. letnega posveta zadružnikov je dostopen tukaj.

 
Izšla je 49. številka časopisa S PODEŽELJA.SI

Nova številka časopisa S PODEŽELJA.SI je izšla 1. marca 2018 in je bralcem na voljo v tiskani ali v spletni obliki - www.spodezelja.si. Vsebine tokratne številke časopisa so namenjene prihodnosti slovenskega kmetijstva in zadružništva, pridelavi in predelavi slovenske lokalne hrane ter novostim v zadružni ponudbi ter vabilu na posvet zadružnikov v Portorožu. Letos Selekcijsko poskusni center Semenarne Ljubljana na Ptuju (SPC Ptuj) obeležuje 30-letnico delovanja. O vlogi SPC Ptuj smo se pogovarjali z Darkom Vernikom, vodjem Selekcijsko poskusni center Semenarna Ljubljana na Ptuju. Celotna publikacija je na voljo tukaj. Vabljenji k branju.

S klikom na tukaj je naj bo dostopen časopis: http://www.spodezelja.si/pdf/s_podezelja_49.pdf

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 33 - 36 od 113
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
   
 
 
   
 
 
   
 
   
   
 
free hit counters