Odbor za prašičerejo Natisni

V Artičah je v ponedeljek, 21. maja 2007 potekala skupna seja strokovnega odbora za prašičerejo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in strokovnega odbora za prašičerejo Zadružne zveze Slovenije. Na sestanku so obravnavali aktualno problematiko na področju prašičereje. Udeleženci so se seznanili s stanjem in posledicami, ki so nastale v času pojava prašičje kuge na Hrvaškem. Rejci pričakujejo od države nadomestilo za škodo, ki je nastala zaradi uspešnega izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja prašičje kuge v Slovenijo. Ker bo nevarnost pojava prašičje kuge v sosednji Hrvaški zaradi načina reje vedno prisotna, so se zavzeli za zaščito slovenskih rejcev s primerno odškodnino, za izvajanje ustreznih ukrepov, ki pa jo je potrebno urediti dolgoročno. O svoji zahtevi so seznanili tudi Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ga pozvali k ukrepanju in pomoči tudi s strani Evropske unije. Člani odborov so obravnavali tudi izvajanje zakona o krmljenju prašičev in se zavzeli za večji nadzor, zlasti pri manjših rejcih prašičev. Kritični so bili do označevanja sledljivosti porekla mesa  na prodajnih mestih. Zdi se jim pomembno, da je slovenski potrošnik seznanjen s poreklom mesa, saj so nedavno izvedene analize pokazale, da je slovensko meso in mesni izdelki kakovostno in neoporečno. Opozorili so na nizke odkupne cene mesa, ki imajo za posledico zmanjševanje vhlevljanja novih živali. K temu prispeva tudi stalni dvig cen krmnih žit in zamude pri plačilih mesno predelovalne industrije rejcem. Ker cena mesa ostaja nespremenjena, vhodni stroški (krma) pa se povečujejo, postaja reja prašičev za rejce nezanimiva.