ZAČNITE TUKAJ
EU kotiček
Zadružništvo
Koristne povezave

Kako povečati oskrbo javnih zavodov z lokalno slovensko hrano Natisni
Na pobudo mag. Dejana Židana, ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sredo, 12. julija 2017, na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potekal sestanek na temo oskrbe javnih zavodov z lokalno slovensko hrano. Na srečanju so se zbrali predstavniki ministrstva in vodilni vseh ključnih kmetijskih organizacij Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, GZS - Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij ter predstavniki Regionalnih razvojnih agencij Slovenije in drugi. Predstavili so izkušnje in poglede posameznih deležnikov v zvezi z oskrbo s hrano v javnih zavodih ter težave s katerimi se srečujejo. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije je poudaril pomen zadrug pri odkupu kmetijskih pridelkov s kmetij in oskrbi javnih zavodov. Predlagal je organizacijo regijskih posvetov, kjer bi se zbrali lokalni župani, ravnatelji šol, vrtcev, domov za ostarele, bolnišnic, njihovi vodje nabave, kmetje in zadruge. Na srečanjih bi se pogovorili o težavah, se bolje spoznali in poskušali najti načine, kako zagotoviti lokalno pridelani hrani lažji vstop v javne zavode. V Sloveniji je okoli 800 javnih ustanov, ki naročajo hrano preko sistema javnih naročil v vrednosti več kot 100 mio EUR na leto. Zakonodaja s področja javnega naročanja je urejena na način, ki omogoča oskrbo javnih zavodov z lokalno pridelano hrano, potrebno pa je oblikovati poslovni model, ki bo omogočil izvajanje tega v praksi. V naslednjih mesecih bo vzpostavljen informacijski sistem, ki bo v pomoč javnim zavodom pri pripravi javnega naročila. Pri vzpostavitvi sistema bodo sodelovale vse organizacije, ki se srečujejo na področju pridelave in trženja kmetijskih pridelkov in živil.