ZAČNITE TUKAJ
Zadružništvo
Koristne povezave

Dan Semenarne Ljubljana na Ptuju Natisni

Semenarna Ljubljana je v petek, 7. julija 2017 na Selekcijsko poskusnem centru na Ptuju pripravila Dan Semenarne Ljubljana. Dogodka so se udeležili številni obiskovalci in gostje, med njimi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije in drugi. V okviru prireditve so si obiskovalci ogledali največji vrt v Sloveniji in prisluhnili posvetu na temo ohranjanja avtohtonih in udomačenih sort semen. Ohranjanje in vzdrževanje starih slovenskih sort vrtnin in poljščin je neprecenljivo. Gre za ohranjanje kulturne dediščine države, biotske raznovrstnosti dežele kot tudi prehranske neodvisnosti prebivalcev od drugih, zato mora biti interes vseh, predvsem pa države, da se ohrani in podpre selekcijo in pridelavo slovenskega avtohtonega in udomačenega semena poljščin in vrtnin. Pomembno je, da potrošniku ponudimo seme, ki je prilagojeno našemu podnebju in v njem tudi dobro uspeva in ki daje okusne in zdrave plodove, ki so zrasli brez dodatnega gnojenja in uporabe zaščitnih sredstev. Brez slovenskega semena ni kakovostne lokalno pridelane hrane.