ZAČNITE TUKAJ
EU kotiček
Zadružništvo
Koristne povezave

Izjava ob mednarodnem dnevu družin Natisni

Peter Vrisk ob današnjem mednarodnem dnevu družin poudarja: »Družinske kmetije so temelj slovenskega kmetijstva, podeželja in tradicije, saj skrbijo za pridelavo kakovostne lokalne hrane, obdelano in poseljeno podeželje in ohranjanje slovenske zemlje v slovenski lasti.«

Letošnji mednarodni dan družin, ki ga obeležujemo vsako leto 15. maja, poudarja pomembnost izobraževanja v zgodnjem otroštvu, vseživljenjskega učenja in blaginjo vseh družinskih članov. Pod sloganom »Družine, izobraževanje in blaginja« opozarja tudi na pomen usklajevanja družinskega in poklicnega življenja.

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, ob mednarodnem dnevu družin poudarja pomen družine za ohranjanje tradicije in poseljenega podeželja: »Družinske kmetije so temelj slovenskega kmetijstva, zato je pomembno, da se ohranjajo, saj so ključni pridelovalci kakovostne lokalne hrane, skrbijo, da slovensko podeželje ostaja poseljeno in obdelano, so vzor sobivanja več generacij na kmetijah in pomembno prispevajo k ohranjanju tradicije in slovenskih običajev.« Ob tem dodaja: »Sam z družino obdelujem več kot sto let staro družinsko kmetijo, na kateri so se menjavale generacije in ohranjale tradicijo pridelave hrane. Danes mi pri obdelovanju kmetije pomagajo moji trije otroci, na katere z veseljem prenašam svoje izkušnje, oni pa mi s svojim znanjem in mladostniško zavzetostjo širijo poglede in prispevajo k razvoju naše kmetije.«

V Sloveniji so za razvoj kmetijstva zelo pomembne družinske kmetije, na katerih sobiva več generacij in skupaj preko dela na kmetiji ohranjajo slovenske družinske tradicije. Svoje otroke starši že v zgodnjem otroštvu povezujejo z delom na zemlji in njenim pomenom za pridelavo kakovostne lokalno pridelane hrane. Skozi dnevne obroke spoznavajo okuse tradicionalnih kmečkih jedi, sodelujejo pri njihovi pripravi in to prenašajo naprej mlajše generacije. Delo na kmetiji je tesno prepleteno z medgeneracijskim sodelovanjem in prenosom znanja med generacijami. Mladostniki so danes vse bolj izobraženi, vešči novih tehnologij, ki so potrebne za učinkovito in uspešno gospodarjenje na kmetijah, ki se uspešno združuje s tradicionalnim delom na kmetiji, ki ga s svojimi izkušnjami in praktičnim znanjem dobro poznajo starejši člani družine. Vsaka generacija pomembno prispeva k rasti kmetije, jo posodablja, krepi in razvija, modernizira, povečuje in dodaja vrednost preko novih znanj. Hkrati se s tem krepi stopnja samooskrbe s kakovostno domačo hrano, ki je ključna za prehransko varnost vsake države.