Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk 2015 Natisni

Vsak tretji petek v novembru je razglašen kot Dan slovenske hrane. Letos bo to petek, 20. novembra 2015. Glavni namen razglasitve Dneva slovenske hrane je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Osrednja aktivnost Dneva slovenske hrane je Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je bil v osnovnih šolah in vrtcih že nekajkrat uspešno izveden. Zajtrk, ki ga bodo otroci dobili na dan slovenske hrane bo tudi letos sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka, ki so bili pridelani ali vsaj predelani v Sloveniji. Finančna sredstva za njegovo izvedbo bo zagotovilo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Dogodek organizirajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano skupaj z ministrstvoma za zdravje ter za izobraževanje, znanost in šport in drugi partnerji. Aktivnostim se pridružuje in projekt podpirajo tudi Zadružna zveza Slovenije in slovenske zadruge, ki bodo ob Dnevu slovenske hrane in Tradicionalnem slovenskem zajtrku spodbujale večjo lokalno samooskrbo in ozaveščale najširšo javnost o pomenu lokalno pridelane hrane.