3. Slovenski podeželski parlament – »Podeželski parlament prispeva k udejanjanju participativne Natisni

Bliža se 3. slovenski podeželski parlament

V Podčetrtku bo 7. in 8. oktobra 2015 potekal 3. Slovenski podeželski parlament. Dogodek organizirajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Društvo za razvoj slovenskega podeželja in partnerstvo Mreže za podeželje z aktivno vlogo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Zadružne zveze Slovenije.

Na 3. Slovenskem podeželskem parlamentu bo sodelovalo 250 udeležencev, ki so povezani s slovenskim podeželjem, vključno z vidnimi predstavniki strokovne in politične javnosti. Temeljni cilji razprav, tematskih delavnic in javnih soočenj bodo usmerjeni v ustvarjanja prostora za intenzivno izmenjavo mnenj in usklajevanje vizije slovenskega podeželja v prihodnosti. Udeležence parlamenta bodo poleg ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana nagovorili tudi predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez ter ministrica za kmetijstvo Kraljevine Nizozemske Sharon Dijksma.

V dopoldanskem delu prvega dne parlamenta bodo v okviru plenarnega dela z naslovom Soustvarjamo priložnosti na podeželju zbranim spregovorili Jean François Hulot, vodja enote G3 iz Direktorata za kmetijstvo in razvoj podeželja iz Evropske komisije, ki bo predstavil stanje izvajanja politike razvoja podeželja v 28 državah članicah EU, Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki bo predstavil pomen znanja za podeželje. O povezovanju za uspeh bo spregovoril Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, kako delujejo podeželski parlamenti v Evropi pa bosta prestavila Goran Šoster, podpredsednik Društva za razvoj podeželja Slovenije in predstavnica iz Estonije Anneli Kana.

V popoldanskem delu sledi delo po posameznih delavnicah. Skupaj bo potekalo 10 delavnic z različnimi vsebinami vezanimi na podeželje. Udeleženci se bodo lahko pridružili delavnicam, ki jih najdete na spletni povezavi: http://www.program-podezelja.si/

Ugotovitve in zaključki delavnic bodo udeležencem predstavljeni drugi dan podeželskega parlamenta. Dogodek se bo zaključil s sprejemom Deklaracije 3. Slovenskega podeželskega parlamenta. Več informacij o dogodku najdete na spletni strani: http://www.program-podezelja.si/

3. Slovenski podeželski parlament bo letos zasedal v Podčetrtku 7. in 8. oktobra 2015. Dogodek organizirajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Društvo za razvoj slovenskega podeželja in partnerstvo Mreže za podeželje in z aktivno vlogo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije ter Zadružne zveze Slovenije. Okoli 250 predstavnikov slovenskega podeželja bo z vidnimi predstavniki strokovne in politične javnosti razpravljalo o aktualnih izzivih slovenskega podeželja. Prisluhnili bodo uglednim gostom, poglabljali znanja na desetih tematskih delavnicah in iskali rešitve na javnih soočenjih. Temeljni cilj podeželskega parlamenta ostaja ustvarjanje prostora za intenzivno izmenjavo mnenj in usklajevanje vizije slovenskega podeželja v prihodnosti. Skozi razpravo o raznolikih vprašanjih predstavnikov slovenskega podeželja želimo oblikovati priporočila ključnim nosilcem razvoja podeželja v obliki posebne deklaracije. Goste bodo slavnostno nagovorili predsednik Državnega zbora RS, dr. Milan Brglez, ministrica za kmetijstvo Kraljevine Nizozemske, ga. Sharon Dijksma in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan. Število mest na dogodku je omejeno. Prijave se zbirajo od srede, 9. septembra 2015, do nedelje, 27. septembra 2015, preko spletne povezave: https://www.1ka.si/a/72094

Vljudno vabljeni!