Obvezna uporaba E-računa pri poslovanju s proračunskimi uporabniki Natisni

V Uradnem listu št. 111/2013 je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o opravljanju plačilnih storitve za proračunske uporabnike. Bistvena novost, ki jo prinaša zakon je, da bodo morali od 1.1.2015 vsi proračunski uporabniki obvezno prejemati račune v elektronski obliki (e-račun). Datum 1.1.2015 se nanaša na prejem računa in ni vezan na datum opravljene storitve in dobave blaga ali datum izdaje računa. Navedeno pomeni, da ne glede na to, da bo storitev opravljena v mesecu decembru, račun pa bo proračunskemu uporabniku poslan 5.1.2014, mora biti tak račun posredovan v elektronski obliki.

Proračunski uporabniki pa si bodo morali med sabo obvezno izdajati in prejemati samo e-račune. Papirnate račune bodo lahko izdali le končnim porabnikom in tistim, ki niso proračunski uporabniki.
To pomeni, da bodo morali izdajatelji iz gospodarskega sektorja (pravne in fizične osebe), ki poslujejo s proračunskimi uporabniki, za opravljene storitve, dobavljeno blago ali izvedene gradnje pošiljati e-račune. E-račune bodo lahko pravne in fizične osebe pošiljale preko:

• prek ponudnikov plačilnih storitev (bank), ki imajo z Upravo Republike Slovenije za javna plačila (v nadaljevanju UJP) sklenjeno pogodbo o izmenjavi e-računov. Seznam bank je objavljen na spletni strani UJP.
  • ponudnikov elektronske poti, s katerimi ima UJP sklenjene pogodbe ali
  • prek spletnega portala UJP – ta portal je namenjen manjšim izdajateljem, ki proračunskim uporabnikom ne pošiljajo veliko računov in, ki prek svoje banke ali procesorja ne morejo posredovati e-računov proračunskim uporabnikom ali ne razpolagajo s tehnično podporo za pripravo e-računov. Portal bo omogočal ročni vnos e-računov in bo dostopen prek spletne strani UJP od 1. 1. 2015 dalje. Preko portala UJP bo omejeno pošiljanje e-računov, in sicer največ 5 e-računov na mesec. Vnos preko tega portala je brezplačen.
UJP je enotna vstopna in izstopna točka za izmenjavo e-računov, zato neposredno pošiljanje e-računov proračunskim uporabnikom ni dovoljeno. Za plačila opravljena z gotovino ali s plačilno kartico ne bo potrebno proračunskemu uporabniku poslati e-računa, ampak bo izdajatelj izdal račun na enak način kot do sedaj.

V seznam izdajateljev e-računov se gospodarski sektor vključi tako, da izpolni izjavo pri banki, kjer ima odprt transakcijski račun ali pri ponudniku elektronske poti, s katerim ima sklenjeno poslovno razmerje. Na podlagi izjave bo banka ali ponudnik elektronske poti vključil izdajatelja v seznam izdajateljev e-računov.

Banke in drugi ponudniki elektronske poti bodo nadomestila in stroške izdanih e-računov zaračunavali direktno izdajateljem e-računov.