Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk Natisni

Vlada RS je v lanskem letu sprejela sklep, da se razglasi »Dan slovenske hrane«, ki ga bomo v Sloveniji obeleževali vsak tretji petek v novembru. Letos bo to petek, 15. novembra 2013. Na dan slovenske hrane se bo odvijal tudi projekt »tradicionalni slovenski zajtrk«, ko bodo otroci v vrtcih in osnovnih šolah zajtrkovali kruh, mleko, maslo, med in jabolka – vse domačega, slovenskega izvora.
Namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk in dneva slovenske hrane je spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Takšna hrana je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. S tem tudi posredno pripomoremo tudi k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti, zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva. S spodbujanjem kmetijske dejavnosti pa se prav tako zagotavlja ohranjenost in obdelanost podeželja.
V projektu »Tradicionalno slovenski zajtrk« sodelujejo tudi slovenske zadruge. Več informacij o dnevu slovenske hrane in Tradicionalnem slovenskem zajtrku je dostopnih na spletni strani: http://tradicionalni-zajtrk.si/.