Mednarodno leto zadrug 2012 in 140 letnica zadružništva na Slovenskem Natisni
V času, ko so nacionalna gospodarstva soočajo z visoko stopnjo brezposelnosti in finančne nestabilnosti, je generalna skupščina Združenih narodov leto 2012 razglasila za mednarodno leto zadrug, ki se je začel 31. oktobra 2011.

Mednarodno leto zadrug poteka pod sloganom "Zadružna podjetja gradijo boljši svet". Zadruge so uspešna podjetja, ki temeljijo na zadružnih vrednotah in načelih, kot so samopomoč, demokratičnost, enakopravnost, pravičnost in solidarnost, so v lasti in demokratičnem upravljanju svojih članov. Podjetja, organizirana po zadružnih principih, ob trdnem prepričanju v etična načela odprtosti, poštenosti, družbene odgovornosti in skrbi za druge, prispevajo k odpravi revščine, ustvarjanju novih delovnih mest in socialni integraciji. Zadruge delujejo v vseh regijah sveta in v vseh sektorjih od kmetijstva, bančništva, zdravstva, sociale do stanovanj in pri prodaji. Leto 2012 pa je posebej pomembno za slovenskem zadruge, saj praznujemo 140 letnico zadružništva na Slovenskem.