Mednarodni zadružni dan na temo »Mladi so prihodnost zadružništva«, 2. julij 2011 Natisni
Mednarodna zadružna zveza (ICA) vsako leto pozove zadruge po vsem svetu, da proslavijo mednarodni dan zadrug in mednarodni zadružni dan Združenih narodov. Namen mednarodnega zadružnega dne je promocija zadrug in zadružnega načina organiziranja doma in v svetu. Letošnji že 89. mednarodni zadružni dan in 17. mednarodni zadružni dan Združenih narodov bo v soboto, 2. julija 2011. Osrednja pozornost letošnjega mednarodnega zadružnega dneva je namenjena mladim in vlogi mladih v zadružništvu in ima slogan "Mladi so prihodnost zadružništva".
Mednarodna zadružna zveza ICA želi s sloganom "Mladi so prihodnost zadružništva« poudariti pomen večjega sodelovanja mladih v zadružnem gibanju. Poudarja, da mladi prepogosto ne poznajo zadružnega modela organiziranja, saj se o njemu ne poučijo o šoli, ker zadružništvo največkrat ni del šolskega učnega programa. Mladi prav tako ne vedo, da številne proizvode in storitve, ki jih uporabljajo, zagotavljajo zadruge in zadružna podjetja. ICA poudarja, da lahko zadružna oblika organiziranja mladim ponudi številne priložnosti, od možnosti za ustvarjanje lastnega zadružnega podjetja do zaposlitve v zadrugi. Zadruge omogočajo priložnosti mladim, da pridobijo profesionalne strokovne izkušnje, spodbujajo izobraževanje in sodelovanje pri odločanju v zadrugah. Sodelovanje Mednarodne zadružne zveze ICA z mladimi je že utečeno. Predstavnik mladih sodeluje v razpravah upravnega odbora ICE, od leta 2008 pa je predstavnik mladih tudi član uprave ICA. Poleg tega ima ICA aktivno mladinsko mrežo, katere cilj je ozaveščanje mladih o zadružništvu, pomoč mladim iz različnih držav pri povezovanju in izmenjavi izkušenj in idej o zadružništvu. Mreža nudi tudi podporo pri vključevanju mladih iz držav zunaj zadružnega gibanja. V sporočilu ob mednarodnem zadružnem dnevu Mednarodna zadružna zveza ICA poziva zadruge, da vključijo čim večje število mladih v zadružni način organiziranja, saj bodo na tak način dobro investirala v prihodnost zadružnega gibanja.

Vsem zadružnicam in zadružnikom, zadrugam - našim članicam iskreno čestitamo ob mednarodnem zadružnem dnevu. Še posebej pa čestitamo mladim zadružnikom za njihov prispevek k razvoju zadružništva.