Mednarodni zadružni dan ICA – sobota, 4. julij 2009 Natisni

Mednarodna zadružna zveza ICA vsako leto pozove zadruge po vsem svetu, da proslavijo mednarodni dan zadrug in mednarodni zadružni dan Združenih narodov. Namen mednarodnega zadružnega dne je poudariti vlogo in pomen zadrug in zadružništva kot vzora mednarodne solidarnosti, ekonomske učinkovitosti in enakosti. V soboto, 4. julija 2009 bo Mednarodna zadružna zveza ICA pozvala zadruge po svetu, da proslavijo 87. mednarodni zadružni dan in 15. mednarodni zadružni dan Združenih narodov, da proslavijo zgodovino zadružnega gibanja.

Mednarodna zadružna zveza (ICA) je neodvisna nevladna organizacija, ki združuje, predstavlja in podpira zadruge po vsem svetu. Članice ICA so nacionalne in mednarodne zadružne organizacije v različnih sektorjih, zlasti v kmetijstvu, ribištvu, bančništvu, zavarovalništvu, zdravstvu, turizmu, industriji in potrošništvu. Trenutno ICA združuje 223 organizacij iz 85 držav ter tako zastopa preko 800 milijonov posameznikov po vsem svetu. Članica ICA je tudi Zadružna zveza Slovenije.

ICA vsako leto ob praznovanju mednarodnega zadružnega dne pripravi sporočilo, ki ga posreduje vsem svojim članicam. Tema letošnjega mednarodnega dneva zadrug je »Zadruge vodilne v aktivnostih, ki prispevajo k hitrejšemu okrevanju gospodarstva« (Driving Global Recovery through Co-operative Enterprise). V sporočilu ob mednarodnem zadružnem dnevu ICA poudarja, da postajajo zadružna podjetja v številnih državah po svetu in v številnih dejavnostih vodilna v aktivnostih, ki omogočajo hitrejše okrevanje svetovnega gospodarstva. ICA poziva zadruge po svetu, da okrepijo odgovornost do zadružnih vrednot in načel, proslavijo uspešno delovanje v kriznem obdobju in medsebojno sodelujejo z namenom vodenja aktivnosti, ki omogočajo okrevanje gospodarstva.

Vsem zadružnicam in zadružnikom, zadrugam – našim članicam iskreno čestitamo ob mednarodnem zadružnem dnevu.