Vabilo na posvet zadružnikov 2009 Natisni

Spoštovane, spoštovani!

Svetovno gospodarstvo zaznamuje finančna kriza, ki se je dotaknila tudi slovenskega kmetijstva in zadružništva. Kmetijstvo in kmetijska politika imata vse od nastanka evropskih skupnosti in tudi danes velik pomen v povezovanju in združevanju idej pri preskrbi evropskega prebivalstva in ohranjanju poseljenega ter raznolikega podeželja. Zadruge so bile in so pomembni subjekti v strukturi evropskega kmetijskega okolja, zato smo se odločili, da tokratni posvet zadružnikov namenimo zadružnemu organiziranju kot priložnosti v negotovih gospodarskih razmerah.

O zadružništvu, negotovih gospodarskih razmerah in priložnostih bodo spregovorili odlični sogovorniki iz najpomembnejših evropskih in slovenskih institucij na področju kmetijstva ter zadružništva ter vidni predstavniki zadružnih organizacij in družbeno-političnega življenja. Priznanje in pomen zadružništvu daje tudi obisk predsednika države. Prvi dan posveta bomo spregovorili o razvoju kmetijske politike in pogledih najpomembnejših institucij na njen razvoj v Sloveniji in Evropi. Predstavili bomo ukrepe evropskih zadrug na negotove gospodarske razmere in spremenjeno poslovno okolje, ki so lahko izhodišča za ukrepanje tudi pri nas. Podrobno se bomo seznanili z ukrepi skupne kmetijske politike in odzivih nanjo ter predstavili delovanje Slovenskega regionalno razvojnega sklada. Predstavniki živilsko- predelovalne industrije nas bodo seznanili z razmerami v slovenski živilsko-predelovalni industriji in ukrepih, ki so jih sprejeli za uspešno premagovanje posledic gospodarske krize. Slovenskemu potrošniku povejmo, da slovenski kmetje, zadruge in živilsko-predelovalna industrija pridelujemo zdravo in kakovostno hrano, zato kupujmo slovensko.

Drugi dan posveta je namenjen razpravi o poslovnemu organiziranju zadrug. Evropski gostje nam bodo predstavili priložnosti za učinkovito upravljanje zadrug podprte z modeli evropskih držav in odgovore nemških Raiffeisnovih organizacij na nove izzive v kmetijstvu in zadružništvu. Pogledali bomo v prihodnost slovenskega zadružnega bančništva in zbrali odzive slovenskega zadružništva na negotove gospodarske razmere združene z usmeritvami za poslovno organiziranje slovenskih zadrug.

Naše vabilo velja zadružnikom, predsednikom in članom upravnih in nadzornih odborov ter direktorjem zadrug, predstavnikom slovenske živilsko-predelovalne industrije, predstavnikom upravnih enot in občin, državnih organov, zbornic in institucij, našim prijateljem iz tujine, skratka vsem, ki se srečujete z nami.

Zdaj je pravi trenutek, da združimo moči in se povežemo ter ponovno dokažemo, da je zadružništvo uspešna oblika organiziranja tudi v negotovih gospodarskih razmerah.

V želji, da se srečamo, vas lepo pozdravljamo.

Peter Vrisk, predsednik
Zadružne zveze Slovenije