Pogajanja za odkupno ceno pšenice Natisni

Na pogajanjih za odkupno ceno in pogoje odkupa pšenice, ki so potekali 30. junija v Murski Soboti, so predstavniki pridelovalcev Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Sindikata kmetov Slovenije zahtevali za tono pšenice razreda A 220 evrov, razreda B 210 evrov in razreda C 200 evrov ob pogoju, da bi pridelovalci plačali stroške analize, kupci pa stroške prevzema. Pogajanja so se nadaljevala v torek, 8. junija 2008, kjer so predstavniki mlinsko predelovalne industrije predstavili svoj predlog odkupne cene pšenice. Mlinsko predelovalna industrija je pripravljena plačati za tono pšenice razreda A 185 evrov, za pšenico razreda B 175 evrov za tono. Kupci prevzamejo vse stroške prevzema in tudi analize. Predstavljen predlog  so utemeljili z razlogom, da ne smejo dvigniti cen svojih  izdelkov. Za pšenico razreda C mlinarji  niso izkazali interesa, zanjo pa so pripravljeni plačali 165 evrov za tono. Glede na to, da vse stroške pri odkupu pšenice plača kupec, se cena pšenice razreda B približa 200 evrom za tono. Pridelovalci pšenice bodo dobili plačilo v 14 dneh na podlagi periodičnih obračunov. Glede na nespremenjeno ceno v primerjavi s prejšnjo letino in visokim dvigom cen mineralnih gnojil in ostalega repro-materiala, se bodo marsikateri pridelovalci pšenice v prihodnje odločili za setev poljščin namenjenih za bio-goriva.