Mednarodni zadružni dan Natisni

Mednarodna zadružna zveza ICA vsako leto pozove zadruge po vsem svetu, da proslavijo mednarodni dan zadrug in mednarodni zadružni dan Združenih narodov. Namen mednarodnega zadružnega dne, ki ga zadruge praznujemo vsako prvo soboto v mesecu juliju, je poudariti vlogo in pomen zadrug in zadružništva kot vzora mednarodne solidarnosti, ekonomske učinkovitosti in enakosti. Cilj je okrepiti in razširiti partnerstvo v mednarodnem zadružnem gibanju na lokalnem, državnem in mednarodnem nivoju. V soboto, 5. julija 2008 bo Mednarodna zadružna zveza ICA pozvala zadruge po svetu, da proslavijo 86. mednarodni zadružni dan in 14. mednarodni zadružni dan Združenih narodov, da proslavijo zgodovino zadružnega gibanja. Tema letošnjega mednarodnega dneva zadrug je »Zadruge se soočamo s podnebnimi spremembami« (Confronting Climate Change through Co-operative Enterprise). V sporočilu ob mednarodnem zadružnem dnevu ICA poudarja, da postajajo zadružna podjetja v številnih državah po svetu in v številnih dejavnostih vodilna v iskanju rešitev v izzivih, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Kmetijske in ribiške zadruge iščejo rešitve v zmanjšanju porabe energije od proizvodnje do trga, zmanjšujejo emisijo toplogrednih plinov, spodbujajo uporabo krme, ki zmanjšuje emisije, ki jih povzroča živinoreja. Potrošniške zadruge si prizadevajo zmanjšati njihov doprinos k onesnaževanju s CO2, stanovanjske zadruge uporabljajo pri gradnji trajnostne materiale in gradijo ekološko prijazne stavbe. Zadružne banke in posojilnice spodbujajo k investiranju v energijsko učinkovite tehnologije s konkurenčnimi poroštvi ter potrošniškimi in poslovnimi posojili. Zadruge s področja energetike si prizadevajo za oskrbo čistih in obnovljivih virov energije s pomočjo energije vetra, sonca in biogoriv. Tudi ostale zadruge skrbijo za trajnostno poslovanje in stremijo k oskrbi svojih članov ne le v ekonomskem smislu, ampak tudi širše v socialnem, kulturnem in okoljskem smislu. Ob spoznavanju, da so podnebne spremembe eden najbolj kritičnih globalnih problemov našega časa, so člani Mednarodne zadružne zveze ICA na občnem zboru potrdili svoja prizadevanje, da se spopadejo s podnebnimi spremembami in zmanjšajo njihov vpliv.

Vsem zadružnicam in zadružnikom, zadrugam – našim članicam iskreno čestitamo ob mednarodnem zadružnem dnevu.