SO za vinogradništvo o problematiki odkupa grozdja v Posavju Natisni

V Krškem je 9. avgusta 2007 potekala razširjena seja strokovnega odbora za vinogradništvo Zadružne zveze Slovenije. Udeleženci so obravnavali problematiko odkupa grozdja v Bizeljsko-Sremiškem okolišu, kjer vinska klet Vino Brežice letos ne bo odkupovala grozdja, odkupovala pa bo vino. Ocenjujejo, da od 500 do 1000 ton grozdja, ki ga je letno odkupilo Vino Brežice, letos v regiji ne bo našlo kupca in ga bo potrebno prodati v druge vinorodne okoliše, s čemer bo izgubilo svojo vrednost. Grozdje, iz katerega se prideluje vrhunsko vino, se v drugem vinorodnem okolišu trži lahko le kot namizno oz. deželno vino.  Člani odbora priporočajo pridelovalcem grozdja, ki imajo možnosti, da grozdje predelajo in ga kasneje prodajo kot vino. Zadružne kleti z omenjenega vinorodnega okoliša bodo odkupile vso grozdje, za katerega imajo s svojimi kmeti sklenjene pogodbe o odkupu, so pa izrazile pripravljenost pod določenimi pogoji solidarno prevzeti nekaj viškov grozdja od zadružnikov, ki so grozdje oddajali v Vino Brežice. Opozarjajo na problem sive ekonomije in neurejenega trga z vinom. Udeleženci sestanka so se seznanili tudi z razmerami v vinogradih in posledicah, ki jih bodo imele letošnje vremenske razmere na kmetijske pridelke. Razpravljali so tudi o predlogu reforme skupne tržne ureditve za vino in njenih vplivov na slovensko vinogradništvo.