Pogajalska skupina ponovno o ceni krušne pšenice Natisni

Pogajalska skupina pridelovalcev žita, ki jo sestavljajo predstavniki Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Sindikata kmetov Slovenije je na dopisni seji 6. avgusta 2007 obravnavala razmere na trgu krušne pšenice in odkupno ceno krušne pšenice. Kot je znano je pogajalska skupina pridelovalcev krušne pšenice na julijskem sestanku priporočila priporočeno odkupno ceno najmanj v višini 180 evrov za tono ob zaključku žetve. Za stroške prevzema in analiz se cena krušne pšenice poveča. Pridelovalcem, ki imajo možnosti skladiščenja pšenice pa je predlagala, da počakajo s prodajo pšenice, ker cena na svetovnem trgu še vedno narašča. Trenutno je cena madžarske krušne pšenice pripeljana v Slovenijo že 220 evrov za tono.

Na novo nastale razmere na trgu se je ponovno odzvala pogajalska skupina pridelovalcev žita in znova priporočila odkupno ceno krušne pšenice, ki naj ne bo nižja od 180 evrov za tono krušne pšenice oddane ob zaključku žetve in poračun za že plačano krušno pšenico, če je bila ta odkupljena po nižji ceni od priporočene. Le tako se bodo ustvarili pogoji za dolgoročnejše sodelovanje pridelovalcev in kupcev pšenice za pridelavo pšenice v Sloveniji. Pogajalska skupina pridelovalcev je v pogovorih z mlinsko predelovalno industrijo vseskozi  priporočala akontacijsko ceno in dokončni poračun, ko bo cena znana. Pogajalska skupina proizvajalcev žit ugotavlja, da so slovenski kupci letos izjemno pohiteli s plačilom krušne pšenice z njive, po precej nižji ceni, sedaj pa niso pripravljeni na poračun pšenice s kmeti. Mlinsko predelovalna industrija pa je že od začetka pogovorov zagotavljala odkup pšenice po ceni, ki jo bo krušna pšenica dosegla na madžarskem trgu. Pogajalska skupina pridelovalcev žit je v pismu pozvala mlinsko predelovalno industrijo k upoštevanju predloga pogajalske skupine.