Pogajalska skupina o odkupu pšenice Natisni

Na tretjem srečanju pogajalske skupine pridelovalcev žita, ki jo sestavljajo predstavniki Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Sindikata kmetov Slovenije, ki je potekalo v četrtek, 5. julija 2007  v Murski Soboti, so se dogovorili, da pridelovalcem svetujejo, da počakajo s prodajo pšenice. Cena pšenice, po kateri bo mlinsko predelovalna industrija lahko kupovala pšenico na evropskih trgih, še ni znana. Glede na to kmetovalcem priporočajo, da pšenice ne prodajo, dokler ne bo znana cena, po kateri bo mlinsko predelovalna industrija lahko kupovala pšenico iz sosednje Madžarske. Pričakujejo, da bo cena pšenice na trgu znana kmalu po končani žetvi. Zaradi nevarnosti okužbe požete pšenice v domačih nerazkuženih skladiščih predstavniki pogajalske skupine pridelovalcev priporočajo, da kmetje pšenico odpeljejo iz njive v skladišča prevzemalcev, ki imajo skladišča ustrezno pripravljena za prevzem pšenice. Prevzemalcem, to so mlinarji, kmetijske zadruge in drugi odkupovalci, pa priporočajo, da kmetom omogočijo skladiščenje pšenice, dokler ne bo znana odkupna cena pšenice. Odkupovalcem, ki so že prevzeli pšenico, pogajalska skupina svetuje, da opravijo do kmetov pošten obračun po končani žetvi, ne glede na to, če so kmetom že izplačali za oddano pšenico. Pogajalska skupina pridelovalcev se bo ponovno sestala po končani žetvi, ko bo na podlagi ponudbe in povpraševanja na trgu, dala smernice za odkupno ceno pšenice.