logo  
 
 
   
 
  Uporabnik
  Geslo
  Zapomni si geslo
 
 
 
 

 
     
   
     
     
 
 
     
   
     
   
     
   
     
Novice
Podpisana izjava o sodelovanju - korak k večji inovativnosti in konkurenčnosti Natisni

Včeraj je potekal 17. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij na Bledu, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Slovenije - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Ob vrhu je potekalo tudi srečanje partnerjev projekta SRIP Hrana in slavnostni podpis "Izjave o sodelovanju na področju spodbujanja inovativnosti, podjetništva in konkurenčnosti agroživilskega sektorja". Izjavo so podpisali Zadružna zveza Slovenije, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Univerzitetni inkubator Primorske, Ljubljanski univerzitetni inkubator in Tovarna podjemov Univerze v Mariboru. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je ob podpisu izjave povedal:"Podpis izjave o sodelovanju na področju spodbujanja inovativnosti, podjetnosti in konkurenčnosti agroživilskega sektorja pomeni za slovenske kmetijske in gozdarske zadruge možnost dostopa do novih znanj, ki bodo zadrugam, ki imajo lastno pridelavo ali predelavo omogočila večjo konkurenčnost. S sodelovanjem z univerzitetnimi podjetniškimi centri in drugimi podpisnicami se odpirajo možnosti dostopa do novih tehnologij, materialov in inovacij, ki bodo vplivale na poslovanje zadrug, saj številne zadruge že sedaj sodelujejo s fakultetami.

Preberite več...
 
Izjava ob svetovnem dnevu okolja Natisni

Zadružna zveza Slovenija se ob svetovnem dnevu okolja, ki poteka 5. junija 2017, pridružuje razmišljanjem in pozivom k pozitivni okoljski akciji in krepitvi ter spodbujanju zavedanja o pomenu skrbi za okolje. Kot poudarja tema svetovnega dneva okolja, ima vsak posameznik pravico do čistega zraka, čiste vode in življenja v biološko raznovrstnem okolju. Ob tem Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije dodaja: "Poleg skrbi za čisti zrak in vodo, posamezniki prispevamo k varovanju okolja in skrbimo za svoje zdravje tudi, če uživamo domačo hrano iz lokalnega okolja, ki ni prepotovala stotine kilometrov in je bila pobrana v času optimalne zrelosti. Slovenski kmetje in slovenske zadruge imamo ključno vlogo pri pridelavi lokalno pridelane hrane, saj se preko zadrug odkupi 80 odstotkov tržne pridelave hrane s kmetij." Letošnja tema svetovnega dneva okolja je »Povezovanje ljudi z naravo« in spodbuja ljudi, da gredo v naravo, cenijo njeno lepoto in pomembnost, ter skrbijo za zaščito planeta Zemlje.

Preberite več...
 
74 let ČZD Kmečki glas in izid nove knjige Skrivnosti dobrega vina Natisni

ČZD Kmečki glas je 1. junija 2017 v Cerkljah na Gorenjskem organiziral dogodek ob praznovanju 74 letnice delovanja podjetja in izidu nove knjige Skrivnosti dobrega vina avtorice Tatjane Košmerl. Številni udeleženci, med njimi tudi Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, so skupaj odkrivali skrivnosti pridelave vrhunskega vina in spoznali vsebino knjige skozi oči avtorice. Peter Vrisk je v nagovoru čestital za izid nove knjige, ki bo popestrila slovenski prostor z novimi znanji o vinu ter poudaril pomen delovanja časopisa za slovensko kmetijstvo in podeželje. Ob praznovanju je pohvalil sodelavke in sodelavce družbe ČZD Kmečki glas za njihovo uspešno delo.

 
Mleko preživlja številne slovenske kmetije Natisni

Vsako leto že 17. let 1. junija obeležujemo svetovni dan mleka, ki ga je razglasila Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo FAO leta 2001. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije ob svetovnem dnevu mleka poudarja: "Govedoreja, zlasti prireja mleka, je najpomembnejša dejavnost slovenskega kmetijstva. Slovenija letno priredi 600 milijonov litrov mleka, katerega odkup v več kot 90 % poteka preko zadrug. S tržno prirejo mleka se ukvarja preko 6.000 kmetij in večina pridelave mleka poteka na območjih z omejenimi dejavniki za pridelavo, ki so primerna le za živinorejo. S tem kmetje ohranjamo poseljeno in obdelano podeželje in zagotavljamo delovna mesta na podeželju. Mleko preživlja številne slovenske kmetije, z mlekom se začne življenje, zato je mleko zelo pomembno živilo pri razvoju otrok in mladostnikov, saj vsebuje številne hranilne snovi, kot so visoko vredne beljakovine, laktoza, maščoba, vitamini in minerali."

 
Evropski teden trajnostnega razvoja Natisni

V torek, 30. maja se je začel Evropski teden trajnostnega razvoja, ki bo trajal do 5. junija 2017. Gre za evropsko iniciativo, katere namen je organizacija aktivnosti za ozaveščanje o trajnostnem razvoju, v povezavi z Agendo 2030 in 17 cilji trajnostnega razvoja. Agenda 2030, ki je bila sprejeta na Vrhu OZN o trajnostnem razvoju 25. septembra 2015, povezuje tri dimenzije trajnostnega razvoja - ekonomsko, socialno in okoljsko - in jih prepleta skozi 17 ciljev trajnostnega razvoja, ki jih bo potrebno uresničiti do leta 2030. Ob Evropskemu tednu trajnostnega razvoja je Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije povedal:»Eden od pomembnih ciljev trajnostnega razvoja je zagotoviti prehransko varnost prebivalstva in spodbujati trajnostni način kmetovanja. Slovenski kmetje in zadruge pomembno prispevamo k pridelavi lokalne hrane, saj se preko zadrug odkupi 80 odstotkov tržno pridelane hrane. Pomembno je ohraniti gensko raznovrstnost semen kulturnih rastlin, domačih, avtohtonih in udomačenih sort, ki so temelj prehranske varnosti vsake države. Semenarna Ljubljana, podjetje s 111 letno tradicijo skrbi za ohranjanje avtohtonih in udomačenih sort rastlin, saj se zaveda, da brez lastnega semena ne moremo pridelati lokalne hrane.«

 
<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 41 - 45 od 89
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
   
 
 
   
 
 
   
 
   
 
   
 
free hit counters