Novice
Obvestilo pred začetkom plačevanja prispevka za promocijo v sektorjih mleko in meso Natisni

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča vse vključene v sheme kakovosti, da so v zaključni fazi pridobivanja pravnih podlag za pobiranje prispevka v sektorju mleka in sektorju mesa, za drugo programsko obdobje (2020-2022). Pogoj za začetek pobiranja prispevka v omenjenih sektorjih je le še pridobitev sklepa Evropske komisije o združljivosti sheme državne pomoči s Pogodbo o delovanju Evropske unije. Po prejetju sklepa, se obvezni prispevek za posamezen sektor začne obračunavati prvi dan naslednjega meseca, po objavi naznanila o pridobitvi omenjenega sklepa. Predvideva se, da bo omenjeni sklep prejet v mesecu avgustu letos, kar pomeni, da se bo pobiranje prispevka za oba sektorja pričelo z mesecem septembrom 2020.

Uvaja se tudi novost pri pobiranju prispevka in sicer, da bo le-to potekalo preko elektronske aplikacije Evidenca plačila prispevka za promocijo (aplikacija EZPP). Ročno izpolnjevanje in pošiljanje obrazcev tako ne bo več mogoče, aplikacija pa bo nudila možnost pooblaščanja druge osebe za oddajo obrazca s strani zavezanca. Trenutno je ministrstvo v fazi intenzivnega testiranja aplikacije EZPP. Aplikacija in navodila za uporabnike bodo predvidoma pripravljena za uporabo do meseca septembra 2020.

Preberite več...

4. julij 2020 Mednarodni dan zadrug Natisni

Vsako prvo soboto v juliju obeležujemo mednarodni dan zadrug. Letošnje leto je Mednarodna zadružna zveza (ICA) pozvala k ozaveščanju pomembnosti zadrug pri doseganju okoljskih ciljev na področju doseganja ciljev za trajnostni razvoj določenih s strani Združenih narodov. Namen letošnje teme mednarodnega dne je poudariti, da so zadruge pomemben člen podeželja in kmetijstva, saj so organizirani in izobraženi kmetje bolj učinkoviti v doseganju ekonomskih, okoljskih in socialnih ciljev in posledično z zasledovanjem lokalnih ciljev stremijo k napredku na lokalni in globalni ravni. Združevanje omogoča izvajanje novih storitev na različnih področjih glede na potrebe trga ter omogoča učinkovitejše in lažje skupno investiranje v nove tehnologije, ki bodo omogočale prilagoditve in modernizacijo pridelave hrane ter iskanje novih tržnih niš.

Več o mednarodnem dnevu si lahko preberete na spletni strani ICA (https://www.ica.coop/en/2020-international-day-cooperatives)

Borut Florjančič novi predsednik Zadružne zveze Slovenije Natisni

V sredo, 3. junija 2020, je potekal 48. redni letni občni zbor Zadružne zveze Slovenije v Ljubljani na katerem so zadruge izvolile nov 15-članski upravni odbor in petčlanski nadzorni odbor zveze. V prihodnjih štirih letih bo Zadružno zvezo Slovenije vodil upravni odbor v sestavi Borut Florjančič, predsednik, in člani Samo Mohorčič, Matej Biščak, Stane Levart, Anton Strah, Kokelj Anton, Franc Žbogar, Avrelij Bonin, Viktor Matjan, Aleš Zapečnik, Jure Grubar, Danilo Rihtarič, Branko Valenko, Janko Stojkovič in Janžekovič Marjan. Petčlanski nadzorni odbor Zadružne zveze Slovenije sestavljajo predsednik Silvan Peršolja in člani Marjan Colja, Marija Čebin Prašnikar, Danica Ramšak in Milena Vrhovec. Udeleženci občnega zbora so se seznanili z delom upravnega odbora Zadružne zveze Slovenije v minulem letu ter s poročilom nadzornega odbora. Sprejeli so letno poročilo Zadružne zveze Slovenije za leto 2019, kjer je zveza poslovno leto zaključila uspešno. Trenutno poteka primopredaja poslov med novim in starim predsednikom Zadružne zveze Slovenije./p>

SPREJETI ZAKONI IZ DRUGEGA SVEŽNJA PROTIKORONSKE ZAKONODAJE Natisni

Na Zadružni zvezi Slovenije smo pripravili kratke povzetke zakonov, ki so bili sprejeti v torek, 28. aprila 2020, v Državnem zboru RS in objavljeni v Uradnem listu RS št. 61/2020 z dne, 30. aprila 2020. Gre za Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (ZDLGPE), Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP-A) in Zakon o spremembi in dopolnitvah Zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (ZZUSUDJZ-A). Podrobnosti v prilogah.

Priloga 1   Priloga 2

Sprejeti interventni ukrepi iz prvega mega korona paketa zakonodaje Natisni

Na Zadružni zvezi Slovenije smo pripravili kratek povzetek Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID - 19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (Uradni list RS št. 49/2020), ki je stopil v veljavo 11. 4. 2020. Podrobnosti v priponki.

<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>

Rezultati 1 - 5 od 121