Katalog živil za javna naročila – stičišče ponudbe in povpraševanja za javna naročila lokal
GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je skupaj z Zadružno zvezo Slovenije in Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije pripravila spletno orodje »Katalog živil za javna naročila«, ki je začelo delovati konec leta 2017. Cilj Kataloga živil za javna naročila je po eni strani približati in povezati ponudnike lokalnih živil (kot so kmetje, zadruge, mlekarne) z javnimi zavodi in s tem povečati količino kakovostne lokalno pridelane hrane v javnih zavodih. Pomembno je namreč, da se iz lokalnih in sezonskih sestavin pripravljena hrana ponudi tudi našim najmlajšim v vrtcih in šolah in drugim varovancem javnih zavodov, kot so bolnišnice, domovi za ostarele, kjer morajo pri nabavi hrane upoštevati pravila javnega naročanja. V katalogu je trenutno zbrana ponudba izdelkov iz 27-tih kategorij, s ponudbo preko 1900 tipov živil za javna naročila in izločene sklope. Ponudba v katalogu se spreminja skladno z aktualnim stanjem na trgu in potrebami javnih zavodov. V Katalogu živil za javna naročila s svojo ponudbo lokalno in sezonsko pridelanih živil in hrane sodelujejo tudi zadruge, članice Zadružne zveze Slovenije. Katalog je dostopen na spletni povezavi https://www.katalogzivil.si/.

Terminski načrt objave javnih razpisov iz naslova PRP 2014–2020 v letu 2018

V letošnjem letu bo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS predvidoma objavilo 16 javnih razpisov iz naslova Programa razvoja podeželja 2014-2020. V načrtu objave javnih razpisov so javni razpisi navedeni po mesecih predvidene objave, tako, da se morebitni investitorji lahko pripravijo na izvajanje naložbe in se pozanimajo o pripravi potrebne dokumentacije za izpolnitev vloge. Več informacij na https://www.program-podezelja.si/sl/136-infoteka/nove-novice/824-18-12-2017-terminski-nacrt-objave-javnih-razpisov-iz-naslova-programa-razvoja-podezelja-2014-2020

Odprti razpis za podporo za novo sodelovanje v shemah kakovosti v letu 2017

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo 2. javni razpis za podukrep 3.1 Podpora za novo sodelovanje v shemah kakovosti v letu 2017. Zadruge, ki še niste svojih članov certificirale za shemo izbrana kakovost Slovenija bodisi za mleko bodisi za meso, je to predvidoma zadnji razpis, ki bo omogočil zagotovitev povračila stroškov certificiranja. Za vstop v shemo izbrana kakovost Slovenija za sadje, bo razpis, po napovedih ministrstva, objavljen spomladi prihodnje leto. Glede na to, da bo vnos vlog na javni razpis možen še v januarju 2018, je zelo pomembno, da se morajo upravičenci, ki se želijo prijaviti na javni razpis, pri kontrolnih organizacijah prijaviti v postopek certificiranja najkasneje do 31. 12. 2017. Več na http://www.mkgp.gov.si/si/javne_objave/javni_razpisi/.

Deležniki zelenjavne verige sprejeli Dogovor o informiranju potrošnika
Partnerji zelenjavne verige, ki ga sestavljajo predstavniki Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, GIZa Slovenska zelenjava in trgovca Mercator in TUŠ, so konec novembra 2017 zaključili z oblikovanjem »Dogovora o informiranju potrošnikov«. Ker ima zelenjava, ki je lokalno pridelana in obrana v času zrelosti, ter še sveža dostavljena na prodajna mesta, višjo hranilno vrednost, so predstavniki zelenjavne verige strinjamo, da je pri trženju potrebno informirati potrošnika tako, da bo na označbah zagotovljena ustrezna prepoznavnost slovenske zelenjave. Zagotoviti moramo sledljivost zelenjave od pridelovalca do potrošnika ter le tega na vseh stopnjah trženja seznanjati o morebitnih shemah kakovosti. Prav tako moramo potrošnike informirati o pomenu uživanja sezonske zelenjave in možnostih njene uporabe. Celotna vsebina »Dogovor o informiranju potrošnika«, ki so jo sprejeli partnerjev zelenjavne verige je dostopna na tukaj.

ZADRUŽNA AKADEMIJA 2018

Spet je pred nami zimski čas in priložnost, da si vzamemo čas tudi za izobraževanje. Vse zahtevnejše poslovno okolje zahteva od nas, da se vseskozi izobražujemo in sledimo novim izzivom. V okviru zadružne akademije smo za vas pripravili širok nabor izobraževanj, ki so namenjena zaposlenim v zadrugah kot tudi članom organov upravljanja zadruge.

V okviru treh seminarjev iz zadružnih tem, bomo obravnavali poslanstvo, organiziranost, upravljanje in poslovanje zadruge, urejanje sodelovanja članov z zadrugo, članstvo v zadrugi, pravice, dolžnosti in odgovornost članov organov upravljanje zadruge ter osnove poznavanja računovodskih izkazov zadruge. Pripravili smo izobraževanje za računovodske delavce v zvezi s pripravo zaključnega računa ter delavnice za prodajalce in poslovodje v zadružnih trgovinah. Za vodstvene delavce in člane upravnih in nadzornih odborov smo pripravili izobraževanje o poslovnih financah. V okviru Zadružne akademije si lahko pridobite znanje tudi s področja pogodbenega prava in racionalizaciji poslovnih procesov ter digitalizaciji. Pripravili smo tudi delavnico, na kateri se lahko seznanite in obnovite pravila obnašanja v poslovnem svetu.

Zadružna akademija je namenjena članom upravnih in nadzornih odborov zadrug, vodstvu zadrug in drugim zaposlenim v zadrugah. Kotizacija za posamezne izobraževanja je navedena v priloženem programu in na prijavnici. Vsa izobraževanja bodo ob navedenih terminih izvedena na sedežu ZZS v Ljubljani. Vsa izobraževanja je možno izvesti za zaključeno skupino tudi v vaši zadrugi ali regiji.

Prosimo vas, da nam prijavnico posredujete najkasneje do 8. decembra 2017. Za vsa dodatna vprašanja pa smo vam na voljo na telefonu 01/2441-352.

Preberite več...

<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>