Zadružna akademija 2020 Natisni

Z januarjem 2020 se pričenja Zadružna akademija, ki jo za svoje članice pripravlja Zadružna zveza Slovenije in je namenjena članom upravnih in nadzornih odborov zadrug, vodstvom zadrug in drugim zaposlenim v zadrugah. V program Zadružne akademije za prihodnjo sezono smo vključili aktualne vsebine, splošne zadružne teme in izobraževanja s področja ožjih strokovnih področij.

Preberite več...

Kolegij predsednikov in direktorjev zadrug Natisni

V torek, 3.decembra 2019, je na Zadružni zvezi Slovenije potekal kolegij predsednikov in direktorjev zadrug, članic Zadružne zveze Slovenije, ki so se ga udeležili tudi dr. Jože Podgoršek, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano s sodelavci ter mag. Miran Mihelič, direktor Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja Zbranim sta predstavila aktualno delo ministrstva in agencije ter načrte za delo v prihodnje. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije je zbranim predstavil aktivnosti zveze v letu 2019 ter jih seznanili z aktualnim delom zveze. Zveza je izvajala in izvaja številne aktivnosti na področju priprav na novo skupno kmetijsko politiko po 2020, kjer aktivno sodeluje v vseh delovnih skupinah. Prizadevali smo si za spremembo davčne zakonodaje, ki bi spodbujala razvoj zadrug ter ponovno opozorili na nujnost enakopravne obravnavane zadrug z drugimi gospodarskimi družbami pri javnih razpisih. Predlagali smo pobudo za ustanovitev posebne delovne skupine na ravni Vlade RS, ki bi spodbujala razvoj zadružništva in socialnega podjetništva. Zveza redno sodeluje v Svetu za kmetijstvo in podeželje, Svetu za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov. Skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami smo aktivno sodelovali pri pripravi spremembe Pravilnika o kakovosti mesa klavne živine in divjadi. Aktivno sodelujemo pri reševanju problematike sektorja prašičereje in upravljanja z zvermi. Zveza sodeluje tudi v delovni skupini Slovenija Evropska regija gastronomije in se udeležuje aktivnosti na mednarodnem področju. Članice so se seznanile z vsebino Zadružne akademije, ki bo potekala v januarju 2020 in bile pozvane, da se vključijo v Katalog živil za javna naročila, ki postaja vse bolj uporabljano orodje pri javnem naročanju živil za javne zavode, v prihodnje pa se naj bi odprl tudi za segment gostinstva in turizma. Prisotni so izpostavili nujnost uvedbe prehodnega obdobja pri uveljavitvi novosti iz specifikacij sheme Izbrana kakovost Slovenija, za meso, da se bodo rejci lahko prilagodili novim zahtevam. Kolegij predsednikov in direktorjev zadrug se je zaključil z voščilom ob prihajajočih praznikih in zahvalo za dosedanje delo z željo po dobrem sodelovanju tudi v prihodnje.

Izvoljeno novo predsedstvo cogeca Natisni

Evropsko združenje kmetijskih zadrug COGECA je 28. novembra 2019 v Bruslju izvolilo novo predsedstvo, na čelo katerega je bil soglasno izvoljen Ramon Armengol. Prihaja iz Španije, je živinorejec in član upravnega odbora zadruge Cooperativa Agroalimentaria D'Ivars ter upravnega odbora Cooperativas Agroalimentarias de España. Poleg predsednika je bilo izvoljenih še šest podpredsednikov: Agnieszka Maliszewska (Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, Poljska), Tiina Linnainmaa (Pellervo, Finska), Thomas Memmert (Deutscher Raiffeisenverband, Nemčija), Leonard Pofferi (Alleanza delle Cooperative Italiane, Italija), Bernard Ader (COOP de France, Francija) in Jørgen Mikkelsen (Landbrug & Fødevarer, Danska). Novo predsedstvo je v programu poudarilo, da si bo predvsem prizadevalo za zagotavljanje preživetja sedanjim in prihodnjim kmetom, preskrbo s hrano vedno bolj naraščajočega prebivalstva, velik poudarek bo namenjen krepitvi podnebnih in okoljskih ukrepov. Novemu vodstvu iskreno čestitamo!

Dan slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk Natisni

Dan slovenske hrane letos obeležujemo v petek, 15. novembra 2019, že osmo leto zapored. Glavni namen dogodka je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja javnosti o pomembnosti domače samooskrbe, ohranjanju zdravega prehranjevanja in ohranjanju podeželja. Vsako leto v okviru Dneva slovenske hrane poteka tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se letos osredotoča na pomen različnih shem kakovosti v pridelavi lokalne hrane in nagovarja s sloganom »Hvala za naš super zajtrk«. Pri organizaciji in izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka sodeluje tudi Zadružna zveza Slovenije.

Več od dogodku na: http://tradicionalni-zajtrk.si/

Uspešno zaključen sejem AGRA Natisni

Na 57. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, ki je potekal od 24. do 29. avgusta 2019 v Gornji Radgoni, se je predstavila tudi Zadružna zveza Slovenije in zadruge. Na zadružnem razstavnem prostoru v hali B, kjer je bilo dogajanje povezano s sloganom »Zadruge za dostojno delo in socialno družbo«, so se s svojo ponudbo predstavile zadruge: Kmetijsko gozdarska zadruga Škofja Loka, Kmetijska zadruga Izlake, Kmetijsko gozdarska zadruga Ribnica, Kmetijska zadruga Metlika, Kmetijska zadruga Radgona, Kmetijska zadruga Slovenska Bistrica. Svoje delovanje in izdelke so predstavile tudi Kmetijska zadruga Laško, Kmetijska zadruga Krka Novo mesto, Kmetijska zadruga Agraria Koper, Kmetijska zadruga Selnica ob Dravi, Kmetijska zadruga Rače, Vinska klet Goriška Brda, Vinakras Sežana, Kmečka zadruga Krško in Kmetijska zadruga Šaleška dolina.

Preberite več...

<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>