Letošnji svetovni dan hrane poudarja vlaganja v prehransko varnost in razvoj podeželja Natisni
Danes, 16. oktobra 2017 obeležujemo Svetovni dan hrane. Na današnji dan je bila namreč leta 1945 ustanovljena Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) s sedežem v Rimu. Osrednja tema letošnjega svetovnega dne hrane je »Spremeni prihodnost migracij. Investiraj v prehransko varnost in razvoj podeželja«, s čimer izpostavlja pomen vlaganj v kmetijstvo in razvoj podeželja za zmanjšanje strukturnih vzrokov za migracije. Investicije v kmetijstvo in razvoj podeželja namreč prispevajo k boljšim pogojem za delo in življenje zlasti mladih na podeželju, prav tako pa izboljšujejo pogoje za pridelavo hrane. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije ob svetovnem dnevu hrane poudarja:»Podnebne spremembe, naraščanje števila prebivalstva in migracijska gibanja postajajo večno večji izziv za nas, ki pridelujemo hrano, saj spreminjajo načine pridelave hrane, ki pogosto vplivajo na višanje stroškov pridelave hrane. Slovenski kmetje in zadruge pridelujemo kakovostno lokalno hrano. Naša hrana ni prepotovala tisoče kilometrov, znani so načini, kako je bila pridelana in predelana, zato se potrošnik, ki kupuje slovensko kakovostno in lokalno pridelano hrano, prehranjuje najbolj zdravo možno. Zadruge odkupimo več kot 80 odstotkov lokalno pridelane hrane. S pridelavo lokalne hrane ohranjamo delovna mesta, poseljeno in obdelano podeželje in zagotavljamo prehransko varnost. Lokalne hrane ni brez lastnega semena, zato je pomembno ohranjati avtohtone tradicionalne sorte rastlin, za katere že več kot 111 let skrbi Semenarna Ljubljana.«

Odbor zelenjavne verige potrdil pravila za prevzem zelenjave in dogovor o dobavi zelenjave Natisni

Odbor zelenjavne verige, ki jo sestavljajo predstavniki Zadružne zveze Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, GIZa Slovenska zelenjava in trgovca Mercator in TUŠ, so na seji 20. septembra 2017 potrdili dva dokumenta in sicer:

Dokument Pravila za prevzem zelenjave predstavlja priporočila glede pobiranja pridelka, priprave zelenjave za transport in nakladanje in prevoz zelenjave do trgovca in razkladanje. Dokument Dogovor o dobavi zelenjave govori o priporočenem postopku, kadar se želita dobavitelj in trgovec dogovoriti za dobavo zelenjave. Prilagamo oba dokumenta in predlog pogodbe med dobaviteljem in trgovcem.

Novi predsednik COPA je Joachim Rukwied iz Nemčije Natisni
Evropska kmetijska organizacija COPA, ki predstavlja 23 milijonov kmetov in njihovih družin je v petek, 22. septembra 2017 izvolila novega predsednika. To je postal Joachim Rukwied iz Nemčije, ki je nasledil Martina Merrilda iz Danske. Joachim Rukwied je predsednik Nemške kmetijske organizacije DBV in vodi kmetijo, kjer obdelujejo 295 hektarjev poljščin, proizvajajo žito, sladkorno peso, oljno ogrščico in zelenjavo, ukvarja se tudi z vinogradništvom. V predsedstvo COPE je bilo izvoljenih še šest podpredsednikov in sicer Joe Healy iz Združenja irskih kmetov (IFA); Marian Sikora iz Poljske zveze kmetijskih proizvajalcev; Henri Brichart iz Nacionalne zveze kmetijskih sindikatov (FNSEA); Roberto Moncalvo iz Italijanskega združenja kmetov Coldiretti; Martin Merrild iz Danskega sveta za kmetijstvo in prehrano in Franz Reisecker iz Avstrijske kmetijske zbornice (LKO).

Kolegij predsednikov in direktorjev zadrug o razvojnih možnostih za zadruge Natisni

Na Lukovici je 20. septembra 2017 potekal kolegij predsednikov in direktorjev zadrug, članic Zadružne zveze Slovenije. Udeleženci so govorili o Strateškem razvojno inovativnem partnerstvu SRIP - Hrana in akcijskem načrtu za njegovo delovanje, se seznanili s pripravo Kataloga živil za javna naročila, ki ga skupaj z GZS - Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pripravljamo v pomoč javnim zavodom, za naročanje lokalnih živil v okviru javnih naročil in Javnim razpisom iz ukrepa Sodelovanje, kratke prodajne poti in lokalni trgi, ki daje možnosti zadrugam, da povečajo prisotnost lokalnih živil v svojih trgovinah in okrepijo sodelovanje s svojimi člani ali nečlani na področju oskrbe z lokalnimi proizvodi.

Preberite več...

Izbor mladega gospodarja in mlade kmetice Natisni
V Gorjah na Gorenjskem je v soboto, 2. septembra 2017, potekalo tekmovanje za izbor mladega gospodarja in mlade kmetice leta 2017, ki ga je organizirala ČZD Kmečki glas v sodelovanju z Občino Gorje, Občino Bled in Društvom žena in deklet na vasi občin Bled in Gorje. Na tekmovanju se je pomerilo 10 mladih kmetic in 6 mladih gospodarjev. Naziv mladi gospodar leta 2017 si je priboril Jakob Dolinar iz Stare Oselice, naziv mlade kmetice leta 2017 pa je osvojila Tatjana Ladinek iz Breznice pri Prevaljah.
Preberite več...

<< Začni < Nazaj 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naprej > Konec >>